Може би един от най-трудните и красиви периоди в живота на детето е първата година от живота. Отминава бързо и е белязан от важни моменти, които заслужават да бъдат увековечени. Бебето се развива бързо пред очите на родителите, например от издаване само на няколко звука до произнасяне на думите майка и татко. Малкото придобива нови умения през първата година от живота си, като преобръщане, ходене на четири крака, пълзене, седене и накрая да ходи сам. Има няколко естествени етапа в нервно-моторното развитие на детето и е важно да ги познавате, за да сте сигурни, че вашето мъниче се развива правилно. Продължете да четете тази статия и разберете какво се случва през първата година от живота на детето!

Съдържание:

  1. Първата година от живота на бебето – какви са етапите, през които преминава малкото?
  2. Развитие на детето през първата година от живота - полезна информация за родителите
  3. Хранене през първата година от живота - от какво се състои?
  4. Растеж на бебето през първата година от живота - колко расте бебето през първата година?

Първата година от живота на бебето – какви са етапите, през които преминава малкото?

Според някои изследвания бебето през първата година от живота си преминава през няколко етапа, през които трябва да отговаря на няколко критерия за хармонично психомоторно развитие. Всеки месец от живота малкото придобива определени двигателни умения, придобива различни двигателни рефлекси, които могат да бъдат признаци на добро здраве и преминава през няколко промени. Трябва да се помни, че някои деца се развиват по-бавно, а други по-бързо, но е добре да се вземат предвид тези етапи, за да може малкото да има добро нервно-моторно развитие, специфично за възрастта.

Около 2-месечна възраст бебето вече започва да контролира главата си. Може да се стимулира, като го поставите по корем, с глава настрани, докато го викат или издават шум от разстояние. Някъде около 3-месечна възраст малкото може да хваща предмети с ръце и да упражнява координацията си око-ръка. На 6-8 месечна възраст бебето може да се преобръща, като това двигателно усвояване може да се практикува с подкрепата на физиотерапевт. Дори в този момент мъничето може да седне без чужда помощ. На около 10 месеца се появява нещо специално за всеки родител, а именно ходенето на четири крака. Детето започва да изследва, пълзи и ходи на четири крака. След това, на 10-11 месеца, бебето показва признаци, че би искало да ходи и го прави с помощ и чрез поддържане на различни предмети в къщата. Между 12-15 месеца бебето трябва да се научи да ходи самостоятелно.

първа година от живота, бебе, кученце - babymatters.ro

Периодът на появата на първите зъбки е главоболие за всички родители. Това се проявява чрез състояние на раздразнителност, обилно слюноотделяне, треска и възпаление на венците. През цялото това време всеки родител трябва да се подготви с търпение, посещения при педиатър и прилагане на противовъзпалителни лекарства, които да облекчат дискомфорта, създаван от зъбите на мъничето. Играчките за зъби също са специално създадени, за да помогнат на бебето през този период. Зъбите също се появяват в определен ред. Централните резци са първите зъби, които се появяват около 6-месечна възраст. След това продължете със страничните резци на 8-11 месеца, първите кътници на 1 година - 1 година и 4 месеца, кучешките зъби на 1 година и 4 месеца - 1 година и 8 месеца и накрая втория кътник на 2 години. Общо едно дете има 20 млечни зъба, които постепенно трябва да бъдат заменени от постоянното съзъбие, състоящо се от приблизително 32 зъба.

първа година от живота, бебе, сини очи, лего куб - babymatters.ro

Способността да се говори се развива на етапи през първата година от живота. Малкото започва с прости, измислени звуци, които само то разбира и често го забавляват. Той бърбори, както се казва, в първите месеци от живота си и често плаче, за да привлече вниманието на околните. В началото то научава гласа на родителите, а начинът, по който се говори на бебето, е много важен за развитието на езика му. Бавно мъничето ще говори на срички, по-точно ще произнася думи като па-па, ба-ба и да-да, но няма да ги разбира. Това се случва на 6 месеца, когато бебето може да разпознае името си, когато някой го повика. Едва на 9 месеца разбира смисъла на нещата и може да каже първите думи мама и татко.

Развитие на детето през първата година от живота - полезна информация за родителите

първата година от живота, бебе, малка сива шапка, плюшено мече - babymatters.ro

През първите месеци от живота си детето не извършва много дейности, но спи и яде много. За да си осигурите необходимия комфорт, използвайте нощни лампи до леглото на мъничето. Мозъкът му все още не е напълно развит, затова е от съществено значение да боравите с главата му много внимателно и да избягвате треперене или резки движения. На възраст 0-2 месеца мускулите на главата и шията не са развити, поради което се нуждае от подкрепа и внимание при боравене. Зрението на детето не е на максимален капацитет, вижда само на 20-30 см. Затова е добре мъникът да е възможно най-близо до вас. За разходки можете да използвате кош за новородено , който ще поддържа връзката помежду ви. След 2-месечна възраст малкото започва да се развива значително и да копира това, което вижда около себе си.

Също така, сред препоръките на родителите за ефективното развитие на детето през първата година от живота, това също се брои: да говорите с бебето колкото е възможно повече, за да допринесете за развитието на неговия език. Използвайте мек тон и му пейте различни песни. Повторете всяка нова дума с него и се опитайте да го накарате да открие възможно най-много нови неща. След 2-месечна възраст можете да показвате на мъничето различни жестове, като пляскане или хващане на различни играчки. Ще копира каквото и да правите. Развитието на ръцете и очите може да стане чрез игра, това е начинът на учене на детето. В стаята на детето не трябва да липсва таблица с дейности, които да му помогнат да развие сетивата си.

първа година от живота, бебешки масаж - babymatters.ro

Започвайки от 5-6 месечна възраст, можете да допринесете доста за развитието на езика и знанията на мъничето. Общувайте с него колкото е възможно повече, показвайки му различни играчки и техните имена. Можете да му прочетете книга с картинки, от която да научи нови неща. Когато мъничето успее да произнесе нова дума, насърчавайте го и го поздравявайте за успеха. За да стимулирате фините им двигателни умения, можете да правите нежни дейности с вашето мъниче чрез игра. Има много играчки, предназначени да развият това умение.

Добре е сетивата на бебето да бъдат стимулирани през първата година от живота. Например слухът може да се развие чрез песни, интерактивни музикални играчки и гласовете на околните. Тактилното усещане се развива чрез докосване на различни предмети с различна текстура, като дървени играчки и предмети от природата. Важен съвет е всяка вечер да правите на бебето масаж, защото това допринася за хармоничното развитие на тялото. Обонянието започва да се развива на 6-месечна възраст чрез диверсификация. И накрая, зрителното усещане може да се стимулира чрез играчки, разходки с бебешки колички и чрез показване на бебето на различни изображения и предмети наоколо.

Хранене през първата година от живота - от какво се състои?

първа година от живота, двойка, родители, бебе - babymatters.ro

Когато в живота на една двойка се появи първото дете, възникват безброй въпроси и страхове. Явно първото нещо, за което се замисляте след „срещата“ с малкото е въпросът „как да го храня, какво да му давам?“. Това са нормални притеснения за родител в началото на пътуването и вие получавате всички тези знания по пътя. Да имаш дете е може би най-прекрасното нещо в живота на човек, защото виждаш пътя от едно същество с няколко килограма до момента, в който то стане отговорен възрастен и всичко това с помощта на родителите. Въпреки това красотата на това да си родител е, че по този път има много изпитания, често увенчани с успех и удовлетворение. Връщайки се към темата, колкото и сложно да изглежда осигуряването на хранене през първата година от живота, всъщност е толкова просто. Специалистите препоръчват на първо време За 6 месеца живот храната на бебето трябва да се основава изключително на майчиното мляко.

За да си осигури храна през този период, майката трябва да се погрижи за почивка и пълноценно хранене. При необходимост от въвеждане на сухо мляко в диетата на мъничето е задължителна консултация с педиатър за това, за да получите препоръка относно подходящата формула на сухо мляко.

След първите 6 месеца можете да започнете да разнообразявате само ако бебето е напълно здраво. Първите въведени храни са зеленчуци в малки количества по чаена лъжичка, а по-късно количеството ще се увеличава в зависимост от апетита на мъничето. По принцип зеленчуците се въвеждат първо в преработен вид, по-точно под формата на пюрета, получени от варенето. През първата година от живота солта не се препоръчва, но ако желаете, можете да използвате подправки за допълнителен вкус. Но дори и при ароматните растения е препоръчително да се добавят постепенно, едно по едно, за да се идентифицират по-лесно съставките, към които кърмачето е алергично.

Плодовете също са много добри за разнообразяване, но както и при зеленчуците, препоръчително е бебето да захранва с плодове под формата на пюрета или, когато консистенцията позволява, настъргани. В същото време е много добре да му предлагате сезонни плодове. Първо, те са по-вкусни, защото се готвят бавно, без да се насилват и бебето ще ги приеме по-лесно, и второ, сезонните плодове имат всички шансове да са по-чисти, без вещества, които удължават срока на съхранение на плодовете. След 6 месечна възраст може да се въведат и зърнени храни, но без глутен. Тези, които съдържат глутен, могат да се въведат и след 8-месечна възраст. Когато споменаваме зърнени храни, се сещаме за пълнозърнести храни, богати на фибри, а не за топчета или шоколадови възглавнички.

Месото ще се въвежда след 7 месечна възраст и ще се започне с пилешко или пуешко, варено и нискомаслено месо. От същия момент може да се въведат и млечни продукти и да се започне с нискомаслени кисели млека и домашно калциево сирене. Яйцето е храна, която трябва да се въведе в съответния период, но постепенно, в първата фаза, жълтъкът в малки количества, а след това, когато бебето навърши годинка, може да се опита и с белтъка. До 1-годишна възраст не е препоръчително да се предлагат на кърмачето: сол, захар, мед, маслодайни семена, свинско месо, плодове, богати на танин, преработено месо (колбаси) и сокове от всякакъв вид (независимо дали са натурални).

Растеж на бебето през първата година от живота - колко расте бебето през първата година?

През първата година от живота бебето се развива много, достигайки 3 пъти теглото си при раждане на възраст от 1 година. Добре е да вземете предвид тези етапи, за да сте сигурни, че малкото е пораснало съответно на дължина и тегло. И така, относно развитието на бебето през първата година от живота е добре да знаете, че в първите 4-5 дни след раждането не трябва да се страхувате, че малкото ще отслабне. Това е напълно нормално и бързо се коригира в рамките на една седмица. Загубата на тегло е приблизително 5-10%. След това бебето ще се развие доста, първоначално със 750 g на месец през първите 4 месеца от живота си, като общо ще достигне допълнителни 3000 g през този период. На месец 5-8 малкото наддава по 500гр на месец общо 2000гр. След това на 9-12 месеца започва да спира да наддава много, но само 250 g на месец, тоест още 1000 g. И така, на възраст от 1 година, вашето мъниче трябва да тежи приблизително 6000 g, т.е. 3 пъти теглото при раждане.

Що се отнася до развитието на бебето през първата година от живота, по-точно растежа му на дължина, това също се ускорява. Затова е важно да не купувате твърде много дрехи за мъничето, защото то ще трябва да ги преоблича бързо. На възраст между 0 и 6 месеца детето расте приблизително с 1,5 сантиметра и 2,5 сантиметра на месец, в зависимост от особеностите на всяко едно. Започвайки от 6-месечна възраст до 1 година, то ще расте само с 1 сантиметър на месец.

В заключение, първата година от живота е изключително важна за хармоничното развитие на вашето мъниче. В този момент се случват много неща, а мъничето придобива нови умения, които ще го подготвят за интегриране в обществото. Не забравяйте да прекарвате възможно най-много време с мъничето и да му показвате чрез игра колкото се може повече неща за света около тях!

Източник на снимката: unsplash.com