Много нови родители се чудят кога е подходящият момент да изведат бебето си на разходка. Дори ако новородените са чувствителни, за тях е полезно да контактуват с външния въздух и да се наслаждават на разходка. Добре е обаче да вземете предвид няколко съвета, преди да излезете с малкото. Още от първите дни след раждането можете да разхождате бебето в парка, сред природата или на места без много хора. Докато времето е благоприятно и малкото е подходящо екипирано, нищо не може да им навреди. Продължете да четете тази статия и разберете всичко, което трябва да знаете за разходките на новороденото!

Съдържание:

  1. Разходка на новороденото - Кога можете да разхождате вашето мъниче?
  2. Разходки на новородено - Как трябва да екипирате бебето?
    1. Разходка на бебето през лятото - Полезна информация за родителите
    2. Разходка на бебето през зимата - Съвети за осигуряване на топлинен комфорт
  3. Новороденото на разходка - Аспекти, които трябва да имате предвид за безопасността на бебето в колата

Разходка на новороденото - Кога можете да разхождате вашето мъниче?

бебешка разходка, природа, майка, портбебе ​​- babymatters.ro

Бебето може да се разхожда от първия ден на живота, като се спазват определени условия. Дори и да изберете да го разхождате в кош за новородено или в количка, е много важно да не ходите с мъничето на многолюдни места, като супермаркети, ресторанти или молове. Избягвайте контакт между бебето и други хора за около 6-8 седмици, дори ако това са приятели и роднини. Обяснението е, че новородените нямат добре изградена имунна система и трябва да се избягва всякакъв контакт с микроби, бактерии или други вируси. Всеки, който докосне бебето, трябва да измие ръцете си, а ако има признаци на настинка, напълно избягвайте контакт с него. Най-добре е да изведете малкото на чист въздух, на тихи места, далеч от тълпи. По този начин можете да се насладите и на момент на релаксация и можете да заздравите връзката с малкото. Внимавайте много да пазите бебето през първите два месеца, като го разхождате само навън. Вътре има голяма вероятност въздухът да е пълен с примеси поради редовно непочистени вентилационни системи.

ходене на новородено, бебе в количка, бебе майка - babymatters.ro

Разходките с новороденото могат да се правят ежедневно, освен когато времето навън е неблагоприятно. Избягвайте разходките при силен вятър, висока влажност, силно слънце или екстремни температури. Добре е да знаете, че има колички за деца, които предлагат защита от вятър, слънце, сняг или дъжд. Слънцето, въпреки че е полезно за тялото, като осигурява дневния прием на витамин D, може да причини вреда чрез излъчване на ултравиолетова радиация. За да сте сигурни, че не е прекалено силно, можете да изберете сутрешни или следобедни разходки. В зависимост от сезона мъничето трябва да е подходящо оборудвано, като идеалната температура за него е приблизително 21 градуса по Целзий.

Разходки на новородено - Как трябва да екипирате бебето?

Както споменах по-рано, малкото може да се извежда на разходка от първия ден на живота, ако е облечено подходящо, спрямо времето навън. Много родители са склонни да обличат новороденото много по-дебело от необходимото, но това може да доведе до прегряване. Независимо дали е лято или зима, стига температурите да не са твърде високи или твърде ниски, вашето бебе може да се възползва напълно от разходката на чист въздух. Уверете се, че следвате съветите на педиатъра за оптималното време за разходка.

разходка на бебето, природа, парк, майка - babymatters.ro

Разходка на бебето през лятото - Полезна информация за родителите

Разходките на новородените са изключително полезни за тяхното здраве. Те предлагат важни ползи, като укрепване на имунната система, подобряване на кръвообращението, повишаване на апетита, намаляване на риска от заболяване и осигуряване на спокоен сън. Новороденото се възползва от топлинен комфорт при 20-22 градуса по Целзий. Затова горещите летни дни не са му по вкуса. Добре е да избирате сутрешни или вечерни разходки, когато температурите не са толкова високи. Силното слънце влияе на бебето, заради радиацията. Затова е добре да го разхождате в покрита количка и на сенчести места. Посещението в парка или природата ще бъде много по-приятно от едно зад блока. Изобилната растителност значително спомага за топлинния комфорт и допринася за по-чист въздух. Както през лятото, така и през цялата година е добре да давате на бебето крем против ултравиолетови лъчи.

Списък с полезни неща, които да вземете със себе си, когато разхождате бебето през лятото:
  • ако кърмите и не се чувствате комфортно да го правите на публично място, добре е да имате шише с изцедено мляко;
  • ако не кърмите е добре да имате сухо мляко със себе си;
  • бабети;
  • пелени;
  • преобличане;
  • мокри и сухи салфетки;
  • играчка;
  • вентилатор.

Разходка на бебето през зимата - Съвети за осигуряване на топлинен комфорт

През зимата родителите трябва да обърнат особено внимание на начина, по който обличат своето мъниче. Новороденото е чувствително към ниски температури и трябва да бъде подходящо екипирано за зимата. Не е препоръчително да излизате с бебето навън, ако температурите паднат под 10 градуса. През този период е и сезонът на настинките – така че още повече трябва да внимавате бебето да не влиза в контакт със студени хора и да не се разхожда в затворени и многолюдни места. Що се отнася до разходките на новороденото през зимата, вече не е необходимо да извеждате малкото още през лятото, защото температурите се понасят по-лесно около обяд, когато слънцето дори малко се усеща.

бебешка разходка през зимата - babymatters.ro

Когато ще обличате малкото за разходка през зимата, представете си, че се обличате и добавете още един слой. Добре е да заложите на по-тънки дрешки, но на няколко ката, за да може кожата на бебето да диша. Започнете с боди или потник и дълъг панталон, след това добавете блуза с дълъг ръкав, яке, ръкавици и удобни боти с топла подплата. За да сте сигурни, че не сте облекли бебето прекалено дебело, можете да проверите тила, ако е мокър и топъл, значи е прегряло.

разходка на новородено през зимата, сняг, бебе в количка - babymatters.ro

Списък с полезни неща, които да вземете със себе си, когато разхождате бебето през зимата:
  • одеяло;
  • бутилка мляко;
  • бабети;
  • пелени;
  • преобличане;
  • предпазно фолио за количката;
  • салфетки;
  • играчка;
  • пелерина.

Новороденото на разходка - Аспекти, които трябва да имате предвид за безопасността на бебето в колата

След като преодолеете радостта от посрещането на нов член в семейството, първото нещо, с което ще се сблъскате като родител, е първият път към дома. Разбира се, решението как да транспортирате мъничето се взема предварително, но това не означава, че ще бъде пътуване без емоции и въпроси. От теорията до практиката има значително разстояние, изпръскано с емоцията на всяка стъпка от момента на тръгване до дома. Във всеки случай всеки родител е наясно, че безопасността е на първо място при първата разходка на новороденото и се информира предварително, за да избере най-добрия вариант за него. Като изключим, разбира се, транспортирането на ръце, защото то е особено опасно само през призмата на маневрите, извършвани с автомобила, още повече при катастрофа.

Гамата от транспортни продукти за автомобили е доста широка - така има: кошове за кола, кори за кола и столчета за кола , адаптирани към няколко възрастови групи. Столчето за кола е сред най-безопасните варианти за транспортиране на новородени, това е така, защото е мисълтака и с тази дестинация. Има доста европейски държави, които изискват със закон тези предпазни мерки и наличието на черупка при изписване на бебето от родилното. Черупката е проектирана да отговаря на нуждите на детето през първата година от живота. Така че се смята, че след като малкото започне да расте, това може да се регулира чрез премахване на възглавницата и намаляващата вложка, за да остави повече място за малкото. Черупката е предназначена да предпази детето, особено при силен удар. Формата на пашкула предпазва както главата, така и гръбнака на детето. В същото време позволява на бебето да диша правилно. Столчето за кола осигурява полувертикална позиция, която разпределя равномерно натиска в случай на удар, защитавайки и поддържайки много добре новороденото.

Родителите трябва да следят внимателно позицията на мъничето, за да не запушат дихателните пътища. Бебетата през първите месеци от живота си нямат способността да поддържат главата си и могат да доведат брадичката си до гърдите си, ситуация, която може да доведе до запушване на дихателните пътища. По същия начин трябва да се следват коланите с миди, за да не са прекалено стегнати или прекалено меки. В първата ситуация съществува риск от нараняване на новороденото чрез притискане или дори блокиране на дихателните пътища, ако има натиск върху гърдите. В ситуация номер две слабият колан може да удуши детето и също така да не осигури необходимата защита. Коланите трябва да се регулират така, че да има симетрия, за да сте сигурни, че са достатъчно стегнати, проверете като се опитате да ги хванете между пръстите си, когато вече не можете да направите това, това означава, че коланите са стегнати правилно и едновременно време гарантира комфорта на мъничето.

бебешка разходка, столче за кола, безопасност на бебето, детско столче за кола - babymatters.ro

Безопасност по време на разходка на новородено с кола

Задължително е да наблюдавате детето по време на цялото пътуване, тъй като бебето в първите месеци от живота си не може да държи главата си или да коригира позицията си, за да може да диша правилно и поради тази причина се нуждае от помощ. Също така монтажната позиция на черупката е с гръб към посоката на движение. Необходимо е да се монтира по този начин поради няколко причини, първата и най-важна е безопасността. При ходене назад няма риск от избутване на детето при внезапно спиране или удар. Дръжката също има роля по отношение на безопасността, тя е разположена нагоре с лице към облегалката на седалката, за да се избегне ситуацията, в която при удар бебето да е между облегалката и кората и да остане без въздух. Друго съображение е, че в тази позиция бебето гледа директно към майката/бащата (човекът, който го придружава на задната седалка). Черупката е устройство, което осигурява транспортиране за доста дълго време и се препоръчва да се сменя само когато бебето достигне теглото, което всеки производител посочва в зависимост от модела.

Други начини за транспорт

Автомобилен микробус – дори и да изглежда като безопасен вариант за транспорт, не е най-препоръчителният. По отношение на позицията, кошът е монтиран успоредно на седалката и при удар не осигурява много добра защита на тялото. На международно ниво се препоръчва бебетата да се превозват в колата с лице назад. Това, че бебето лежи по гръб в коша, не осигурява защита, тъй като областта на главата не се поддържа, а останалата част от тялото е фиксирана с колани, което води до големи травми на гръбнака и главата при евентуален удар. въздействие. Количката може да бъде полезна и в други ситуации, но не е точно подходяща за разходка с кола с новородени.

Столчето за кола е опция за тези, които искат транспортно средство за дълъг период от време. Столчето може да се използва през първата година от живота, до 6-годишна възраст. Производителите имат специално проектирани седалки за новородени, за да им позволят да седят в правилна позиция. Столчетата за кола са доста безопасен вариант, особено за деца над първата година от живота, но поради факта, че са предназначени за няколко възрастови групи, те стават по-трудни за регулиране, така че да достигнете идеалната позиция, която гарантира комфорт, но при същото време и безопасност. Столчето за кола е добре да изберете според теглото и възрастта на детето.

В заключение разходките са изключително полезни за здравето на новороденото и много лекари ги препоръчват още от първите дни. Не забравяйте, че малките са чувствителни през първите месеци от живота си и трябва да бъдат предпазени от микроби и подходящо облечени за времето навън. Ако вземете предвид горните съвети, определено няма да имате проблеми с новородено на разходка. За евентуално объркване не се колебайте да попитате педиатъра, който се грижи за бебето.

Източници на снимки: unsplash.com, pexels.com