Коликите при бебетата са едно от най-честите предизвикателства, пред които родителите се изправят през първите месеци от живота на детето си. Епизодите на интензивен и на пръв поглед необясним плач могат да бъдат разочароващи и тревожни за родителите, но разбирането на причините, продължителността и възможностите за лечение може да помогне да се ориентирате в този труден етап от живота на бебето. Тези колики са истински проблем, който, за съжаление, нарушава живота на семействата. В тази статия ще разгледаме всичко за коликите, от причините и симптомите до лекарствата и методите за успокояване.

Съдържание:

  1. Какво представляват бебешките колики?
  2. Колики при бебета: кога се появяват тези епизоди на дискомфорт?
  3. Какви са причините за симптомите на колики?
  4. Как се проявяват бебешките колики: симптоми, признаци и как да ги разпознаете
  5. Ефективни лекарства за бебешки колики: методи за успокояване в средата на буря от дискомфорт

Какво представляват бебешките колики?

бебешки колики - бебе, плач, сиво бебешко изпражнение

Коликите при новородени са често срещано, но често трудно преживяване, с което много родители се сблъскват през първите месеци от живота на децата си. В специализираната литература има "правило на 3" : ако бебето плаче повече от 3 часа на ден, повече от 3 дни в седмицата и вече са минали 3 седмици от началото; в случай на бебе, което иначе е напълно здраво и добре хранено. Тези епизоди на интензивен и на пръв поглед необясним плач могат да предизвикат объркване, разочарование и безпокойство сред родителите, но по-задълбоченото разбиране на това какво представляват коликите и кога се появяват може да помогне да се подходи към този етап с повече търпение и увереност.

Тези новородени с колики се характеризират с повтарящи се епизоди на прекомерен плач, силен и труден за утешаване, без видима причина. Епизодите на плач обикновено могат да се появят вечер, но могат да се появят и по всяко време на деня. Бебетата, страдащи от колики, могат да показват очевидни признаци на недоволство, като придърпване на краката към корема, стиснати юмруци и напрегнато изражение на лицето, при което нито една от многото им детски играчки изглежда не може да ги успокои.

Колики при бебета: кога се появяват тези епизоди на дискомфорт?

бебешки колики - бебе, плаче, бял юрган, кремав фон

Смята се, че засяга около 5% до 40% от здравите новородени и може да започне през първите седмици от живота на бебето. Тези колики при бебета могат да започнат през първите седмици от живота на бебето и като цяло да достигнат максимална точка около 6-та седмица. Те могат да персистират до 3-4-месечна възраст и в по-редки случаи до 6-месечна възраст.

Срещат се по-често при доносени бебета, но могат да се появят и при недоносени бебета. Важно е обаче да се подчертае един особено важен аспект, а именно, че този период варира от едно дете на друго. А относно отговора на въпроса „До колко месеца бебетата имат колики?“, научете, че много бебета започват да се чувстват по-добре около 3-месечна възраст.

Важно е да се разбере, че тези колики са преходен етап и не представляват сериозен здравословен проблем. Бебетата, които страдат от колики, като цяло са здрави и по-късно развиват нормална рутина и прояви.

Какви са причините за симптомите на колики?

симптоми на колики - майка, бебе, плач, легло

Точните причини за коликите при бебетата остават обект на изследване и дебат сред медицинските изследователи. Тези епизоди на интензивен и необясним плач могат да бъдат разочароващи за родителите, но разбирането на възможните задействания може да помогне за по-добро управление на този деликатен период, който включва различни лекарства за колики в живота на бебето. Ето някои от възможните причини за колики:

  • Стомашно-чревни проблеми: Една от преобладаващите теории относно коликите при бебетата включва тяхната стомашно-чревна система. През първите месеци от живота храносмилателната система на бебетата все още се развива и може да бъде чувствителна към определени храни или промени в процеса на хранене. Мускулните спазми в храносмилателния тракт могат да причинят дискомфорт и болка, карайки бебето да плаче и да бъде раздразнително. Всички тези прояви ще ви накарат да потърсите средства срещу коликите при бебетата, защото искате да го освободите от стреса, от който страда. Но не се отчайвайте, скоро ще говорим за тях!
  • Хранителни алергии и непоносимост: Кърмените бебета могат да бъдат изложени на хранителни алергени чрез кърмата. Някои храни, консумирани от майката, могат да причинят алергични реакции или реакции на непоносимост при бебетата, водещи до колики. Например, протеините от кравето мляко са едни от основните потенциални причини за хранителни алергии при кърмачета.
  • Свръхстимулация: Свръхстимулацията от околната среда също може да играе значителна роля в предизвикването на колики. Бебетата са изключително чувствителни към ярка светлина, интензивни звуци и внезапни промени в околната среда. Тези стимули могат да доведат до стрес и раздразнителност, проявяващи се чрез прекомерен плач и възбуда.

симптоми на колики - майка, бебе, кърмене

  • Хормонални промени: Хормоналните промени в тялото на бебето и, в случай на кърмещи майки, в тяхното тяло могат да допринесат за колики. Тези промени могат да повлияят на нивото на стрес и настроението на бебето, причинявайки епизоди на силен плач.
  • Незрялост на нервната система: нервната система на бебетата все още се развива и може да бъде по-чувствителна към стимули. Определени реакции или усещания, които не биха причинили проблеми при възрастните, могат да предизвикат дискомфорт и плач при някои бебета.
  • Нарушения на чревната микробиома (флора): Скорошни изследвания показват, че чревната микробиома на бебетата може да играе важна роля за цялостното им здраве и комфорт. Дисбалансът на чревната бактериална флора може да допринесе за коремен дискомфорт и, неизбежно, колики.
  • Промени в навиците за сън и хранене: Бебетата имат нередовен сън и навици за хранене през първите месеци от живота си. Тези промени в режима на сън и хранене могат да допринесат за увеличаване на нивото на стрес и дискомфорт, предизвиквайки епизоди на силен плач.

Важно е да се подчертае един изключително важен аспект: коликите при бебетата могат да бъдат резултат от сложно взаимодействие между няколко фактора и бебетата трябва да се считат за независими пациенти. Това, което може да причини епизод на колики при едно бебе, може да не е отключващ фактор за друго. Разбирането на тези възможни причини може да помогне на родителите да се справят по-добре с нуждите и неприязънта на бебето си по време на колики, докато не се консултират с педиатъра.

Преди да опитате каквато и да е интервенция, лечение или други решения за колики, винаги се препоръчва да се консултирате с педиатъра на бебето. Специалист може да даде професионална оценка на ситуацията и да предложи персонализирани съвети за ефективно управление и намаляване на симптомите на коликите.

Как се проявяват бебешките колики: симптоми, признаци и как да ги разпознаете

симптоми на бебешки колики - притеснена майка, бебе, легло, бебешка кошара

Правилното идентифициране на коликите при бебета може да бъде предизвикателство за родителите, тъй като признаците могат да варират и могат да бъдат сбъркани със симптоми на други проблеми. В тази глава ще разгледаме подробно специфичните признаци и симптоми на колики при бебета, така че да можете по-добре да идентифицирате тази преходна фаза в живота на вашето дете.

  • Силен и неутешим плач: Един от най-значимите признаци на колики е интензивният и неутешим плач на бебето. Плачът може да бъде толкова силен, че да изглежда трудно или невъзможно да се успокои. В много случаи този вик може да се опише като "вик на болка", с по-високи тонове.
  • Плач по едно и също време: Коликите често се характеризират с появата им в определено време на деня, обикновено вечер. Дори и да изглежда тихопървоначално, люлеейки се в една от най-удобните люлки за деца , характерните прояви на колики могат да се появят почти мигновено. Този редовен модел на плач по едно и също време може да е индикация, че бебето страда от колики. Тази редовност в плача може да бъде разочароваща за родителите, но е важно да се разбере, че това е често срещана характеристика на коликите.
  • Коремен дискомфорт: Друг признак на колики може да бъде проявата на коремен дискомфорт. Бебето може да покаже придърпване на краката към корема или огъване, дори изкривяване на тялото по време на епизодите на плач. Тези движения могат да подскажат, че бебето чувства болка или дискомфорт в коремната област.
  • Невъзможност за успокояване: Определяща характеристика на коликите е трудността при успокояване на бебето по време на епизоди на плач. Дори ако използвате обичайните утешителни методи, бебето може да остане възбудено и хленчещо. Този аспект може да бъде много разочароващ за родителите, но е важно да запомните, че това поведение не се дължи на вашата неспособност да осигурите перфектните условия за живот.
  • Състояние на раздразнителност: В допълнение към интензивния плач, бебето може да покаже общи признаци на раздразнителност и безпокойство. Те могат да включват промени в обичайното им поведение, като трудно заспиване, чести събуждания или общо настроение на неудовлетвореност дори извън епизодите на плач.

Важно е да запомните, че признаците и симптомите на коликите могат да варират при различните бебета. В допълнение, тези признаци могат да бъдат подобни на други медицински проблеми или състояния, като гастроезофагеален рефлукс или хранителна непоносимост. Ако се притеснявате за състоянието на вашето бебе или ако симптомите са тежки, винаги се препоръчва да се консултирате с педиатър за оценка и професионален съвет.

Следователно разбирането на проявите на коликите при бебетата изисква внимание, търпение и наблюдение. Идентифицирането на тези колики при бебета и специфичните симптоми на коликите може да ви помогне да управлявате този преходен период в живота на вашето бебе с повече увереност и разбиране.

Ефективни лекарства за бебешки колики: методи за успокояване в средата на буря от дискомфорт

лекарства за бебешки колики - бебе, майчини ръце, бял фон

Коликите при бебетата могат да бъдат предизвикателство както за най-малките, така и за родителите. Въпреки това има много методи, стратегии и средства против колики, които можете да опитате, за да облекчите дискомфорта и да направите този период по-лесен както за вашето бебе, така и за вас. Ето някои от най-ефективните решения за колики при бебета:

  • Гушкане и комфорт: Понякога всичко, от което бебето се нуждае, за да се успокои, е комфортът и топлината на мама или татко. Държенето на бебето на ръце, нежното му люлеене и нежното му галене може да има успокояващ ефект върху него. Използвайте меки легла или играчки, които дават на мъничето чувство за сигурност.
  • Масаж на корема: Нежният масаж на корема на бебето може да помогне за отпускане на стомашно-чревните мускули и намаляване на дискомфорта. Препоръчително е да използвате деликатни кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, внимателно нанасяне.
  • Топли вани: Топлата вана може да има релаксиращ ефект върху бебетата. Уверете се, че температурата на водата е подходяща и поддържайте тиха и спокойна среда по време на банята.
  • Правилно кърмене: Ако кърмите, уверете се, че бебето засуква правилно гърдата. Правилното кърмене може да намали поглъщането на въздух и да помогне за избягване на газове и коремен дискомфорт.
  • Специално мляко на прах за чувствителни бебета: Ако храните бебето си с мляко на прах, говорете с вашия педиатър за възможността да опитате специална формула за бебета с храносмилателна чувствителност. Това е едно от най-добрите решения за колики при бебета.
  • Следете кои храни не са подходящи за малкото: Ако бебето вече е достигнало времето за разнообразяване на храната и бебето все още има колики, това може да е ситуация „причина-следствие“ и има храни, които то все още не може да усвои правилно. Освен това, ако се опита да се нахрани, може да погълне въздух, докато се храни. Използвайте цветна и интерактивнахрана и артикули за разнообразяване, за да забавите постепенно и да образовате процеса на хранене.
  • Промяна на позицията: Опитайте се да промените позицията на бебето, за да му помогнете да се чувства по-удобно. Дръжте го на ръце, разходете го в количката или използвайте една от най-удобните бебешки люлки , за да осигурите разнообразие в неговата среда. Ако бебето е по-голямо, се препоръчва да се храни във вертикално положение, за да се избегне рискът от гастроезофагеален рефлукс. Използвайки стол за хранене, който е един от най-полезните артикули за масата , можете да елиминирате един от причините за коликите.

лекарства за бебешки колики - тихо, енергично бебе

  • Фонови звуци и шумове: Понякога монотонните звуци или фоновите шумове могат да помогнат за успокояване на коликите. Използването на сешоар на ниска скорост или машина с бял шум може да създаде успокояваща среда за бебето.
  • Медицинска консултация: Ако симптомите на дискомфорт и плач са тежки или постоянни, препоръчително е да се консултирате с педиатър. Той може да изключи други здравословни проблеми и да ви даде практични и персонализирани съвети за справяне с коликите. Най-изследваните средства за колики при бебета, които също имат резултат, си остават продуктите на базата на пробиотици, които са се оказали особено полезни, тъй като най-честите причинители са чревни. Все пак препоръчваме да се консултирате с вашия педиатър, преди да започнете каквото и да е лечение.
  • Запазете спокойствие: Обикновено тези теми се отнасят строго до благосъстоянието на малкото дете, но не сме ви забравили. Стресът и безпомощността на родителите по време на тези кризи с колики са истински чувства и трябва да бъдат взети под внимание. Докато опитвате различни решения за бебешки колики, важно е да запазите спокойствие. Бебетата могат да усетят стреса и безпокойството на родителите си, което може да влоши състоянието им. Опитайте се да правите малки почивки, за да презаредите енергията си.
  • Общувайте с други родители: Говорете с други родители, които са преминали през този етап, защото споделянето на опит и съвети може да донесе комфорт и увереност при справянето с коликите.

В заключение, коликите при бебета могат да бъдат трудни, но има различни методи, които можете да опитате, за да осигурите облекчение на вашето мъниче. Всяко бебе е различно, така че може да се наложи да опитате няколко стратегии, за да откриете коя работи най-добре за него. Не се колебайте да се консултирате с педиатъра на вашето мъниче за персонализирани съвети и насоки през този етап.

Източник на снимката: Freepik.com

  1. Робъртс Д.М., Остапчук М., О'Брайън Дж.Г. Детски колики. Семеен лекар. 2004, 15 август;70(4):735-40. PMID: 15338787.
  2. Банки JB, Rouster AS, Chee J. Colic. 1 август 2022 г. В: StatPearls [Интернет]. Островът на съкровищата (Флорида): StatPearls Publishing; 2023 януари–. PMID: 30085504.
  3. Ouald Chaib A, Levy EI, Ouald Chaib M, Vandenplas Y. Влиянието на стомашно-чревния микробиом върху детските колики. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2020 октомври;14(10):919-932. две: 10.1080/17474124.2020.1791702. Epub 2020, 21 юли. PMID: 32633578.
  4. Simonson J, Haglund K, Weber E, Fial A, Hanson L. Пробиотици за управление на инфантилни колики: систематичен преглед. MCN Am J Майка Дете Nurs. 2021 март-април 01;46(2):88-96. две: 10.1097/NMC.0000000000000691. PMID: 33315632.
  5. Zeevenhooven J, Browne PD, L'Hoir MP, de Weerth C, Benninga MA. Детски колики: механизми и управление. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2018 август;15(8):479-496. две: 10.1038/s41575-018-0008-7. PMID: 29760502.