Алергиите при бебета са прекомерни реакции или свръхчувствителност на имунната система към определено лекарство, фактори на околната среда или определени храни. Но кои са основните видове алергии, които често се срещат при бебета? Също така, какви са симптомите на всяка алергична реакция и какво трябва да се направи, за да се намали дискомфортът, причинен от тях?

Съдържание:

  1. Алергии при бебета - Причини, които предизвикват отговор на организма
  2. Хранителна алергия при бебета - Идентифицирайте потенциално алергизиращите храни и сигналите на тялото
  3. Алергия към бебета и диверсификация - Списък на забранените и полезните за консумация храни
  4. Топлинни алергии при бебета - Какви са често срещаните видове реакции, към които са склонни новородените?

Алергии при бебета - Причини, които предизвикват отговор на организма

Алергиите при бебетата могат да бъдат причинени от различни фактори, като наследственият е най-често срещаният сред децата с проблеми. По този начин, според проучвания, ако роднина от първа или втора степен страда от алергии, има повече от 25% шансове останалите членове на семейството да изпитат симптомите, свързани с алергия.

Освен това алергиите към определено лекарство или вещество увеличават вероятността пациентът да развие чувствителност към други фактори, било то околната среда, храна или други лекарства.

Хранителна алергия при бебета - Идентифицирайте потенциално алергизиращите храни и сигналите на тялото

2. Хранителна алергия при бебета - Идентифицирайте потенциално алергенни храни и телесни сигнали - бебе - babymatters.ro

Ето продуктите, които могат да причинят хранителни алергии при бебета:

  • зърнени храни с глутен;
  • Морска храна;
  • рибата;
  • соя;
  • краве мляко;
  • яйца.

Хранителните алергии при бебета могат да бъдат идентифицирани по различни прояви, като:

  • шумно дишане;
  • болка в корема;
  • подуване на лицето или крайниците;
  • обрив около устата;
  • хрема;
  • гадене;
  • кашлица;
  • диария;
  • чувство на отпадналост;
  • екзема.

Опасни ли са хранителните алергии при децата? Отговорът е: да, хранителните алергии при бебетата могат да се превърнат в риск както за здравето в дългосрочен план, така и за живота на детето. Той може да изпита затруднения в дишането или хипертония, състояния, които водят до шок. Когато малките са предразположени към шок поради хранителни алергии, тревожните сигнали са припадък и бледност.

Как да разграничите хранителната непоносимост от хранителните алергии?

Хранителните алергии при бебета са преувеличени реакции от страна на имунната система, които генерират поредица от специфични, но животозастрашаващи симптоми. Хранителната непоносимост не засяга имунитета. Освен това може да се разпознае по редица признаци като: мигрена, нервност, оригване, храносмилателни проблеми или меки изпражнения. Това състояние възниква, когато тялото не може да смила определени вещества, но симптомите не са животозастрашаващи.

Как могат да се държат под контрол симптомите на хранителни алергии при бебета?

Когато детето е диагностицирано с хранителна алергия, родителите трябва да предприемат редица мерки за неговата безопасност. Също така, тези превантивни решения трябва да се следват, ако има съмнение, че детето може да бъде предразположено към алергична реакция. Така че, ако сте в позицията на родител, чието дете страда от хранителна алергия, анализирайте съставките на опаковката на храната, за да избегнете алергена.

Същият съвет важи и за храни, с които детето вече е свикнало. Продуктите могат да претърпят промени по отношение на вида на съставките, тяхното количество и процеса на производство. Ако малкото се храни извън дома, уведомете човека, който приготвя храната, че имате алергично дете.

Алергия към бебета и диверсификация - Списък на забранените и полезните за консумация храни

очарователно бебе в столче за хранене бебета татко броколи, разнообразяване на храната - babymatters.ro

Когато бебето навърши 6 месеца, тогава започва разнообразяването. Този етап не се ограничава до предимството да се осигури на детето по-широка гама от витамини и минерали, които кърмата не може да осигури.

Яденето на разнообразни храни, започвайки от 6-месечна възраст, може да намали потенциала за алергична реакция в бъдеще и може също така да намали възможните симптоми след 3-годишна възраст, които могат да се появят с течение на времето. Програмата за разнообразяванена бебешката храна започва с еднократна храна, която ще се предлага в първата част на деня, а през следващата през интервал от 3 дни.

2. Алергия при бебета от храна - Идентифицирайте потенциално алергизиращите храни и сигналите на тялото - руса жена, държаща дете - babymatters.ro

Ако новата храна повлияе на имунната система на детето, симптомите ще се появят през целия ден. Продължителността от 2-3 дни е достатъчна за откриване на потенциална алергия. Препоръчва се бебето да се храни с малки количества от новата храна и без да се насилва да изяде цялата. Ако забележите наличие на симптоми на алергия при бебета по тялото им веднага след като са яли определена храна, можете да предприемете следните мерки:

  • запишете на хартия всичко, което детето е консумирало за 4 дни;
  • премахнете от списъка продукти, които предразполагат бебето към алергични реакции;

важно! Сред най-проблемните храни от тази гледна точка са: хранителни добавки, миди, яйца, млечни продукти, пшеница, царевица, домати, канела, кокос, грах, горчица, свинско месо, захар, горски плодове, фъстъчено масло, соя и цитрусови плодове. Изключете тези храни от диетата на детето една по една и наблюдавайте здравето му през следващите дни.

  • въведете отново проблемната храна в диетата на детето, но започнете с малки количества и проверете дали симптомите се появяват отново. Възможно е да не става въпрос за някаква алергична реакция към храната, а за състояние на неразположение или слабост, съвпаднало с нейната консумация;
  • веднъж на всеки 3-4 дни увеличете количеството на продукта, който сте включили в диетата на детето. Така можете да откриете, че това е алергична реакция, причинена от консумацията на количество, с което тялото не може да се справи.

Забележка! Най-посочените храни с нисък алергенен потенциал и които заслужават да бъдат включени в разнообразната диета за бебета са: слънчогледово олио, стафиди, грозде, агнешко, пуешко или телешко месо, сьомга, сладки картофи, аспержи, моркови, ориз, говеждо пилешко, маруля , ябълки, круши, папая, мед, ечемик, овесени ядки, фурми, тиква, кайсии и др.

Топлинни алергии при бебета - Какви са често срещаните видове реакции, към които са склонни новородените?

Топлинната алергия при бебетата често се появява на фона на хиперпротективно отношение от страна на възрастните. Този вид алергия не се развива само през топлия сезон, а когато детето е облечено твърде дебело за времето навън и се изпоти. Наред с топлинните алергии при бебетата, списъкът включва и други видове алергични реакции, към които са склонни новородените, както следва:

  • Сезонни алергии

Сезонните алергии при бебетата се сигнализират от запушени носове, кихане, болки в ушите и други симптоми, причинени от цветен прашец. Поленовата алергия или сезонният алергичен ринит се отключва от полени, носени от вятъра. Веднъж вдишана, тя навлиза в дихателните пътища, благоприятствайки астма, атопичен дерматит и други тежки заболявания.

Основните алергенни източници са топола, бреза, лешник, сено, морава, полски растения, цъфтящи дървета и саксийни растения. Сезонните алергии при децата могат да бъдат объркани със симптомите на обикновена настинка. Ако обаче продължават въпреки лекарствата, тогава посещението при лекар може да изясни дали става въпрос за алергия или друг медицински проблем.

Как можете да различите обикновена настинка от сезонна алергия? Бъдете внимателни, ако бебето ви показва следните симптоми:

  • чести състояния на нервност;
  • постоянно кихане;
  • запушен нос с обилна секреция;
  • червени и мокри очи;
  • труденнедостиг на въздух;
  • усещане за сърбеж в областта на шията, ушите и носа.

Ако забележите поне една от изброените по-горе прояви, тогава най-вероятно сте изправени пред алергична реакция.

  • Алергии на закрито

Плюсовете са най-честите източници, които благоприятстват алергичните реакции при бебета. Допълнителните играчки са щадящи кожата, предлагат приятно усещане на допир, а текстурата значително намалява риска от нараняване при използване на съответния продукт. Те обаче имат и по-малко приятна страна, защото позволяват натрупването на прахови частици. Към тях се добавя и прахът, присъстващ в тъканите на килими, спално бельо, възглавници и завеси.

Как предпазвате бебето си от симптоми на алергия на закрито? Обърнете специално внимание на хигиената в дома си, като акцентирате върху стаята, в която мъничето прекарва по-голямата част от времето. Ето какво можете да направите:

  • вакуумирайте и избършете праха поне 2 пъти седмично;
  • сменяйте въздушните филтри всяка седмица;
  • пране на бельо при температури над 60 °C;
  • всяка седмица слагайте екстрите в торбичка, за да оставите в хладилника поне за 3 часа;
  • използвайте антиалергични матраци и възглавници<
  • откажете се от хоризонтални щори, калъфи за възглавници, завеси или декоративни възглавници, които само натрупват замърсявания;
  • проветрявайте колкото е възможно повече извън работното време;
  • линолеумът и плочките са по-хигиенични опции от килимите и килимите;
  • можете да инвестирате в прахосмукачка, оборудвана със специални филтри;
  • откажете се от изпарителите и овлажнителите.
  • Алергии към животни

Домашни любимци се препоръчват за семейства с деца, поради терапевтичния ефект, който предлага контактът с кученце или котка. Освен това осиновяването на домашен любимец развива у мъничето чувство за отговорност, намалява стреса и подобрява общото състояние на ума.

За съжаление животинската козина може да бъде източник на алергени. Косъмът не е алерген, но козината съдържа вещества от този тип, като прахови частици или остатъци от мъртва кожа, които попадат върху килима, бельото, дрехите, а оттам и в тялото на детето. Алергиите, причинени от животинска козина, обикновено причиняват дерматит, често кихане, сърбеж в ушите и очите или дори астма. Не само кучетата и котките са потенциални източници на алергени. По-конкретно, алергиите към животинска козина могат да бъдат причинени и от контакт с хамстери, зайци, морски свинчета или мишки.

  • Ето как можете да разпознаете наличието на алергия към животни в случая на вашето дете:
  • усещане за сърбеж в очите;
  • червени и сълзещи очи;
  • запушени уши;
  • затруднено дишане;
  • бързо дишане;
  • екзема;
  • копривна треска;
  • възпалено гърло;
  • гадене или повръщане;
  • запек или диария;
  • стомашни болки;
  • продължителна умора;
  • главоболие;
  • подути устни или език;
  • често кихане.
  • Какви са основните решения за лечение на алергии при деца?

Ако детето е диагностицирано с определен вид алергия, лекарят ще предпише план за действие за идентифициране и лечение на свързаните симптоми. Ако алергичните симптоми се влошат, лекарят може да препоръча използването на автоинжектор за епинефрин.

При възникване на усложнения е необходимо да се обадите на спешния телефон, за да бъде взето мъничето под лекарско наблюдение. Наблюдението на лекаря е още по-важно, тъй като съществува потенциален риск от поява на нова вълна от тежки симптоми.

  • Топлинни алергии

Топлинната алергия при бебета може да се разпознае по наличието на червен обрив или малки подутини по кожата, защитена с дрехи. Това е следствие от блокиране на процеса на отделяне на потта, което причинява сърбеж на кожата.

При малки деца алергията от това време се проявява чрез обриви, разположени в областта на раменете, главата и шията. Обривите не изискват медицинска помощ в обикновените случаи, освен ако симптомите не продължат няколко дни или ако се появи треска. Обривите обикновено не водят до инфекции, но този риск трябва да се има предвид. Признаците на инфекция се проявяват в следните форми:

  • температура най-малко 37,8 °C;
  • гной в засегнатата област;
  • червени ивици или силен дискомфорт в проблемната област;
  • втрисане.
  • Какви мерки за лечение могат да се предприемат при деца с топлинна алергия?

В повечето случаи топлинната алергия при бебета е проблем, който изчезва от само себе си. Вместо това, дискомфортът, причинен от симптомите, може да бъде намален чрез няколко прости мерки:

  • избягване на лосиони и кремове върху засегнатата кожа;
  • охлаждане на възпалената област;
  • прилагане на хидрокортизонов мехлем върху засегнатата област, ако е предписано от лекар;
  • естествено изсушаване на зоната, без да се набива кърпата.

Поради естественото желание да предпазят детето си, родителите несъзнателно го излагат на тези алергични реакции. Така че, за да предпазите вашето мъниче от необходимостта да се справя с дискомфорта, причинен от топлинни обриви, следвайте тези съвети:

  • задаване на комфортна температура в стаята за почивка;
  • премахване на влагата от кожата и поддържането й чиста и суха;
  • в горещия сезон детето трябва да бъде облечено в удобни дрехи, съобразени с температурите и изработени от памук или други естествени материи, които позволяват на кожата да диша;
  • след излекуване на обривите, кожата на детето трябва постепенно да се излага на високи температури.

Следователно алергиите при децата могат да бъдат предизвикателство за родителите, тъй като те се сблъскват с дискомфорт и симптоми заедно с детето, които могат да се изродят при липса на подходяща намеса.

Следователно е показана консултация с лекар, специалист по педиатрична алергия. Само по този начин може да се получи правилна диагноза и персонализиран план за лечение в зависимост от естеството и стадия на симптомите, за да се идентифицират отключващите фактори.

Източник на снимките: unsplash.com, freepik.com