Независимо дали ще раждате първо или второ дете, грижите за вашето бебе остават същите. Дори ако вече сте подготвили стаята му и сте настроили аспекти като организирането й, дрехите за бебето и продуктите за грижа, все още имате впечатлението, че все още има неща, които можете да купите, за да направите вашето мъниче щастливо и защитено през целия ден.

Всеки родител трябва да знае и анализира всички подробности за нещата, които ще купи на детето си, но и свързани с предимствата, които предлага. Една ефективна алтернатива, с която да държите бебето си винаги до себе си, независимо дали извършвате домакински дейности, разходка или дори пазаруване, е закупуването на ергономичен портбебе. Освен това, тези системи за носене на бебето гарантират повишен комфорт и правилна позиция на вашето дете за дълъг период от време.

1. Ергономичен кош за новородено: какво е ергономичен кош за новородено

Ергономичността представлява свойството на системата да осигурява повишен комфорт при използване и да заема минималното пространство, необходимо за правилното изпълнение на функцията, за която е проектирана. Ергономичният кош е система за носене на бебето, която осигурява както правилно анатомично развитие, така и моменти на релаксация в естествена поза, така че всеки момент, прекаран с родителите му, да бъде релаксиращ и успокояващ.

Ергономична кошница_какво означава ергономична кошница_ бебе, ергономична кошница, баща, природа, път, небе

Системата за носене, която не е ергономична, държи детето в неестествена, неудобна позиция, повечето модели от този тип имат гъбест гръб, което може да доведе до различни проблеми на вашето мъниче, като тези на гърба, бедрата, долните крайници или превъзхождащ. В сравнение със система за носене, която не е ергономична, ергономичният кош за новородено ви предлага много предимства, като например удобна и здравословна позиция за добър растеж на вашето дете, лесен за съхранение, монтиране и транспортиране, като ви носи и двамата на същото време, както и вашето семейство незабравими мигове прекарани с малкото дете.

1.1. Ергономичен кош за новородено: предимства и характеристики

Ергономичната кошница предлага на бебетата възможно най-естествена и удобна позиция, близка до тази, която са имали в корема на майка си, така че моментите прекарани в нея да бъдат приятни. Има определени елементи, чрез които родителите могат да разберат дали дадена система е ергономична и нагласена в позиция, удобна за бебето. Сред основните му характеристики са правилната позиция на гръбнака и краката, както и корекциите, направени от възрастния. Идеално е да изберете кош за новородено , изработен от леки, меки материали и без подсилвания или дебели гъби в задната част, което няма да доведе до принуждаване както на гърба, така и на детето в неестествена и вредна позиция.

Ергономичните кошове са регулируеми и приспособими в зависимост от възрастта и теглото на бебето и се навиват компактно и удобно, като майките имат възможност да ги съхраняват в чанта или чанта. Освен това специалните и висококачествени материи, от които са изработени, бързо попиват потта на мъничето, съхнат бързо и запазват суха и мека както неговата, така и кожата на родителя.

1.2. Ергономични системи за носене на бебета: видове и модели

Има много видове и модели кошове за бебета, като този е идеален за майки, които искат да създадат уникална връзка с бебетата си от първите месеци от живота. Освен стандартните елементи като ремъци, мост, мека вътрешност и поддържащи ленти, всеки тип кош се различава от другите по размер, дизайн, комфорт, издръжливост, материал и цвят.

В зависимост от възрастта и нуждите на вашето мъниче, носенето му в кош е различно. Веднага след раждането е за предпочитане бебето да се държи с лице към носача.След това, след около шест месеца, то може да обърне лицето си по посока на ходенето, което е много полезно за него, за да може да открие свят около него. Можете да изберете модела или нюанса, който смятате, че отговаря както на вашия вкус, така и на нуждите на вашето бебе. Например, при слънчево време трябва да се избягват тъмни цветове като черно или тъмносиньо, но ако районът, в който живеете, често е облачен и с повишени валежи, тези модели пасват идеално.

2. Кош за новородено: от колко месеца бебето може да се слага в кош

Идеално е вашето дете да има специална връзка и уникални моменти с вас и вашия партньор в живота още от раждането. Това може да се постигне лесно с помощта на ергономичния кош за новородено, който е универсален продукт, който при подходящ модел може да се използва от първите дни на живота на бебето до порастването му.

Кош за новородено_от колко месеца е бебето в кош за новородено_бебе, майка, ергономичен кош за новородено, дървета, слънце

Децата, които познават коша от първите месеци и са свикнали с позицията в него са тези, които по-лесно приемат прехода от носене на ръце към поставяне в система за носене. Ако този преход се забави за дълъг период от време, вашето мъниче ще има склонност да отказва всичко, освен разходки на ръце или такива, с които е свикнало от първите дни на живота си, като например количката или столчето за кола .

3. Кош за новородено: ергономична система за носене

Ергономичният кош за новородено е надежден приятел, благодарение на гъвкавостта, която притежава по отношение на множеството места и ситуации, в които може да се използва. Особено в първите месеци от живота на бебетата, повечето майки прекарват много време в собствения си дом, като се налага да извършват домакински дейности, без да могат да оставят малките си без надзор. Освен това тази система за носене е полезна алтернатива в случай на разходки из парка, посещения или периодично пазаруване.

Друго предимство, което предлага този продукт е свързано с възможността всеки роднина или член на вашето семейство да има уникални моменти с вашето мъниче, за да можете да релаксирате или да извършвате други дейности, като безопасността на пилето е гарантирана за вас. Лесното закопчаване и разкопчаване няма да причини главоболие на вас или другите хора, които го използват, благодарение на много удобните катарами, с които се прикрепя към тялото, като по този начин предлага повишена свобода на движение и гъвкавост във всички моменти, когато имате нужда то.

3.1. Правилната позиция на бебето в коша: как можете да поставите бебето в коша

Много е важно да знаете как правилно да поставите детето си във всички аксесоари, които използвате, когато се разхождате с него, като например в количка, система за носене или столче за кола. Основната позиция, в която седи бебето при ергономичната кошница веднага след раждането е с повдигнати колене и извит гръб под формата на буквата С, а след това с нарастването гърбът започва да се изправя, което води до спокойна, близка позиция във формата на буквата J. Благодарение на правилната позиция вашето бебе ще има както хармоничен растеж, без болка и други негативни аспекти, които влияят на здравето и доброто функциониране на тялото, така и релаксиращо и спокойни моменти.

Друг важен аспект, свързан с позицията на бебето в коша, е начинът, по който са разположени краката. Препоръчително е те да бъдат поставени във формата на буквата М, а материалът, от който е направена системата за носене, да е мек, еластичен и достатъчно дълъг, за да може бебето да се движи естествено и да заема удобна позиция през цялото време на носене кош за новородено.

3.2. Как да поставите коша за новородено на родителите

За да осигурите на детето си най-добра позиция в коша, е необходимо да знаете някои основни правила относно правилното му поставяне. В допълнение към комфорта, който предлагате на вашето бебе, когато сте позиционирали правилно коша за новородено, ще можете да се насладите и на релаксиращи разходки за себе си, защото кошът за новородено няма да ви смущава, когато седите или ходите. В първата фаза е необходимо кошът за новородено да се регулира според ръста на носещия го. Трябва да внимавате коланът му да е успореден на земята, като избягвате да го поставяте на различна височина от едната страна на ръката до другата. Добре е да се следи теглото на бебето да е равномерно разпределено между бедрата и раменете, за да се избегнат болки в мускулите и ставите, като всяко регулиране става с помощта на презрамките, осигурени от системата за носене.

Затягането и фиксирането на колана около кръста трябва да става по такъв начин, че да не се огъва, когато детето е поставено в коша. Освен това идеалната височина, която детето трябва да достигне, е предимстводори когато е поставен в системата за носене, той е приблизително на нивото на врата ви и трябва да ви позволява лесно да го целувате по главата, без да го смущавате или задушавате. Не трябва да пропускате подробности относно подходящите размери на носещия панел, който е необходим за покриване на врата и целия гръб на бебето, особено при деца, които нямат много добър контрол на главата в ранна възраст, нито във връзка с отварянето на седалката, която трябва да осигурява опора между коленете на вашето мъниче.

В заключение, изборът на ергономична кошница е отличен както за кратки домашни дейности или извън дома, така и когато ходите на пазар или на гости с вашето малко дете, предлагайки му релаксиращи моменти с различни членове на семейството или близки и възможност за хармонично растеж в неговия дом.

Източник на снимката: unsplash.com.