7-месечно бебе успява частично да изследва околната среда самостоятелно, като вече успява да координира по-добре очите и ръцете си. Заедно с когнитивното развитие расте и емоционалното. На тази възраст бебето разпознава познати момичета или, напротив, изразява себе си, като плаче или проявява признаци на страх, ако е заобиколено от непознати хора. Заедно с този етап на развитие се установяват афективни връзки с определени хора, играчки или животни. Дори сега се случват редица промени по отношение на физическата мобилност. Някои бебета вече могат да седят без пълна опора или могат лесно да се преобръщат. В следващите редове ще откриете дейностите, храненето, поведението и графика на съня на 7-месечно бебе.

Съдържание:

  1. Бебета на 7 месеца - какви дейности се насърчават за развитието на комуникацията и фината моторика?
  2. Бебета на 7 месеца, хранене и почивка - какви са промените, които налага този етап?
  3. 7-месечни бебета и възможни проблеми, свързани с възрастта - кога трябва да отидете на лекар?

Бебета на 7 месеца - какви дейности се насърчават за развитието на комуникацията и фината моторика?

бебе 7 месеца - майка, бебе

Бебе на 7 месеца започва да използва ръцете и пръстите си, за да се запознае със света около него. Така то посочва с показалеца си определени предмети, с които иска да си играе.

За развитието на фината моторика особено се препоръчват интерактивни играчки , които включват работа с различни по форма и текстура предмети. Също толкова полезни за двигателните умения на децата са интерактивните матраци , които позволяват на бебето на 7 месеца да създаде своя собствена вселена, с помощта на мека опора и множество играчки в различни размери.

Освен това на тази възраст децата се опитват да възпроизвеждат звуците, които чуват или с които са свикнали. В този смисъл са полезни и нощните светлини , които издават звуци и дори аудио приказки, което спомага за развитието на комуникационни умения. Те могат да бъдат насърчавани по други начини. Например четенето или говоренето с бебето на 7 месеца са някои от решенията. На този етап малките са склонни бързо да се отегчават, губят търпение и непрекъснато търсят игри, които да приковат вниманието им. За да подпомогнете напредъка по отношение на развитието на комуникационни умения, би било най-добре да създадете забавна среда за интерактивни игри. Изградете му кът или малко пространство, посветено на игри, което можете да оборудвате с дървени играчки , идеални за стимулиране на сетивата. Те също така помагат за разпознаването на цветовете, идентифицирането на формите, насърчават детето да стане от седалката и да направи няколко крачки самостоятелно.

бебе 7 месеца - дървени кубчета, бебе

Емоционалното развитие може да се стимулира чрез взаимодействието на 7-месечното бебе с околната среда и с другите хора. Децата вече проявяват повишен интерес към цветовете, детайлите, звуците и все още могат да разпознаят близък човек по миризмата му. Обонянието достига своя връх в развитието си на тази възраст, но децата от раждането могат да различават солени, горчиви и сладки миризми.

Също така малките започват да обичат все повече да докосват различни текстури и да усещат сетивното изживяване, като различават сухите предмети от мокрите. Следователно всичко, което бебето прави на 7 месеца, трябва да бъде насърчавано, включително и чрез излагането му на външна среда, извън уюта на къщата. Изберете висококачествен модел детски колички или кош за бебета , за да осигурите на вашето мъниче удобна среда, от която да гледа света или да се докосва до различни неща сред природата.

Бебе на 7 месеца - русо момче, жълта играчка

Както вече беше посочено, бебето на 7 месеца започва да различава езика. По този начин той разбира, когато му се каже да или не, обръща се, когато се казва името му, дори и да не спазва съобщените му правила. Възползвайте се от разходките, които правите извън къщата, и го насърчавайте да говори чрез имитация. Например, покажете му дърветата, хората, животните, листата, след това назовете всяко едно и го помолете да повтаря след вас.

На този етап от живота му паметта на бебето е доста развита, така че е настъпил идеалният момент да си спомните как изглежда котката, мишката или кучето. Създайте заедно ваш обект. Детето ще запомни това и ще го асоциира с възрастния. Когато трябва да пазарувате или да отсъствате от дома по различни други причини, поставете предмета в полезрението на детето. Той ще разбере, че не сте напуснали за постоянно, стига обектът да е там. Подобно решение може да помогне за успокояване на тревожността при раздяла, която започва да се появява от тази възраст и която може да продължи до 2 години.

Какви други дейности за 7-месечни бебета можете да добавите към списъка?

  • Четете му приказки преди лягане. Изберете книги с картинки, които илюстрират хора, птици, животни, дървета и други елементи от природата. Обяснете му името на всеки елемент от картината и го помолете да повтори. Освен това го попитайте как се справя котката или го накарайте да пусне звуците, които издават кученцата или птиците.
  • Дайте му сортер с различни форми и цветове, след което го оставете да ги сравни.
  • Ако е започнало да разнообразява, тогава го оставете да докосне храната, да открие текстурата й и да си поиграе с нея.
  • Осигурете им играчки, които да бутат, дърпат, сортират и поставят на малко разстояние от детето. Така то развива своята независимост, като използва ръцете си и се изправя, за да достигне любимата си играчка.
  • Дайте му нощна лампа и го оставете да заспи, слушайки историята, която устройството възпроизвежда.

Бебета на 7 месеца, хранене и почивка - какви са промените, които налага този етап?

бебе 7 месеца - майка, бебе, столче за хранене, храна

Адекватният режим на сън е от решаващо значение за хармоничния растеж на бебетата на 7 месеца. Всяко дете се адаптира към съня по различен начин, така че няма строги правила в това отношение. Важно е обаче родителите да установят график за почивка, който да следват всеки ден. По този начин ще се подобри и връзката на 7-месечното бебе със съня и то ще разбере кога е време за сън.

Периодът на приспособяване може да дойде с редица предизвикателства както за децата, така и за родителите. Ето защо спасителното решение може да се състои в провеждането на ритуал за подготовка на бебето за сън. Например, можете да му прочетете приказка, можете да активирате аудио приказката или звуци от природата на нощната лампа. Къпането или кърменето също могат да бъдат някои релаксиращи дейности за детето, които да се свържат с рутината преди лягане, което ще го улесни да го убедите да остане тихо в леглото.

Ако го изпитвате за първи път или все още не знаете колко спят нормално бебетата на 7 месеца, тогава разберете, че повечето от тях имат режим на почивка, който включва 14 часа сън. От тях само 2-4 часа са запазени за почивка през деня, а останалите са сън през нощта.

Въпреки че следвате рутинна релаксация преди сън, все още може да не разберете защо 7-месечно бебе се събужда с плач. Разберете, че тези чести събуждания или регресия на съня са нещо нормално, а причините са от друго естество. Например нуждата от храна, смяната на памперса, наличието на фактор, който създава друг вид дискомфорт са сред най-честите причини, които обясняват защо бебетата плачат на 7 месеца. Постоянните събуждания от съня на бебето през първата година от живота ще станат рядкост, когато пораснат. За да осигурите здравословна среда за непрекъсната почивка, инвестирайте в артикули за детската стая , създадени от деликатни материали, снабдени с устойчиви структури и опори, които поддържат естествената позиция на гръбначния стълб по време на сън.

По отношение на диетата, твърдите храни също са част от това, което бебетата ядат на 7 месеца, но трябва да се въвеждат постепенно. За разнообразяване при бебетата се препоръчват зърнени храни, след това плодови и зеленчукови пюрета, както и птичи заготовки.

Как изглежда здравословното хранене на 7-месечно бебе?

След като въведете нова храна, изчакайте няколко дни до следващата. Само така можете да наблюдавате възможните алергични реакции и да идентифицирате съставката, която ги е причинила. Млякото остава в списъка с храни, които бебето яде на 7 месеца. Като се има предвид, че бебето е започнало да приема твърда храна, препоръчително е да го хидратирате ежедневно с количество от 50-100 ml вода.

Колко хранения има бебето на 7 месеца за здравословно храносмилане? На този етап децата трябва да ядат приблизително 3 основни хранения, но са разрешени и закуски. Най-важният аспект е програмата за хранене да се спазва постоянно. Тази дисциплина помага за регулиране на апетита, предотвратява преяждането и функционирането на храносмилането. Както в случая с дисциплината на съня, създаването на комфортна среда е правило, което важи и за храната. Храненето ще се превърне в удоволствие и дори игра с помощта на столове ипредмети за разнообразяване на храната , с атрактивен дизайн, весели цветове, забавни щампи и издръжливи материали. Тези артикули имат просторна и понякога разделена структура, което ги прави препоръчителни за организиране на хранене по време на градски пътувания, пътувания, ваканции или излети на зелена трева.

Разнообразяване на бебета на 7 месеца: съвети и противопоказания

Разнообразяването на 7-месечните бебета трябва да включва разнообразни храни, които осигуряват на организма балансиран прием на фибри, минерали и витамини. Следователно към списъка могат да бъдат добавени следните препоръки:

  • варено пиле или пуйка;
  • плодови или зеленчукови пюрета;
  • зърнени храни без глутен.

От друга страна, 7-месечно бебе не яде краве мляко, храни с глутен, яйца или мед, за да не предизвиква диария, запек, колики и други проблеми на храносмилателната система.

Що се отнася до консумацията на мляко, идеалното е в диетата на малкото да се включи количество от 400-600 мл. Бебето може да го пие чисто или с добавка на зърнени храни. Не трябва да се пренебрегва фактът, че всяко дете има свой собствен темп на растеж, така че диетата трябва да бъде съобразена с неговите нужди и развитие.

Нуждата от мляко на тази възраст трябва да се определи заедно с лекаря, който ще даде съвет в тази насока, въз основа на телесното тегло и в зависимост от хранителния прием на другите храни, които съставляват диетата.

7-месечни бебета и възможни проблеми, свързани с възрастта - кога трябва да отидете на лекар?

7-месечно бебе може да изпита здравословни проблеми, които често могат да се проявят от следните сигнали:

  • повръщане;
  • диария;
  • постоянна треска;
  • намален апетит;
  • състояния на постоянна апатия;
  • раздразнителност;
  • чести проблеми със съня;
  • чести епизоди на плач;
  • затруднено преглъщане;
  • неоправдани обриви.

Други съвети, ако имате бебе на 7 месеца:

  • Витамин D трябва да бъде част от диетата на 7-месечно бебе, независимо от сезона. Така може да се случи той да откаже храните, които съдържат този витамин, така че хранителните добавки могат да се превърнат в спасително решение. Витамин D подпомага имунитета, подпомага здравето на костната система и борбата с рахита.
  • По същия начин не трябва да се пренебрегва значението на желязото в процеса на растеж. Изследванията показват, че при раждането децата вече имат достатъчно количество желязо в тялото си най-късно до 7-месечна възраст. Тези резерви трябва да се попълват чрез храната, тъй като дефицитът на желязо може да доведе до нисък имунитет, дългосрочни проблеми с концентрацията или дори лошо развитие на мозъка.
  • Храната трябва да се сервира на стайна температура. Също така избягвайте добавянето на захар или сол.
  • Обяснете важността на хигиената преди хранене. Помогнете му да си измие ръцете преди и след хранене, подредете лигавника си и т.н.

Следователно възрастта от 7 месеца се основава на процес, който достига своята кулминация в няколко аспекта, като се започне от когнитивното, двигателното, сензорното развитие и се стигне до промените по отношение на диетата и съня. От жизненоважно значение е диетата да е разнообразна, ежедневието да се основава на дисциплина, а ежедневните дейности да включват вас. Само по този начин мъничето ще стане физически здрав възрастен и подходящо развит от гледна точка на емоционална интелигентност.

Източник на снимката: pexels.com