Процесът на развитие в случая на 11-месечно бебе достига решаваща точка, както когнитивно, така и физически. Така на тази възраст детето открива способността си да хваща малки предмети с пръсти, да стои на краката си и да се движи, дори ако има нужда от опорни точки, като ръката на възрастен или нещата около него. Също така детето започва да разпознава гласовете и лицата на близки хора. Той може да имитира звуци или движения и дори започва да подчертава определени предпочитания, които има към хора, животни, играчки и т.н. Открийте в тази статия какви дейности са посочени на тази възраст, как изглежда режимът на хранене и режимът на сън, за да допринесете за хармоничното развитие на малкото дете.

Съдържание:

  1. Бебета на 11 месеца и дейностите, които заслужават да бъдат интегрирани в обичайната рутина - Идентифицирайте потенциалните тревожни сигнали навреме
  2. Бебето на 11 месеца и любимите храни - Какво могат да включват ежедневните хранения и закуски?
  3. 11 месеца за бебета и цикли на сън - Навици, които им помагат да си починат качествено

Бебета на 11 месеца и дейностите, които заслужават да бъдат интегрирани в обичайната рутина - Идентифицирайте потенциалните тревожни сигнали навреме

Бебе на 11 месеца се нуждае от дейности, които включват играчки с различни размери и цветове, идеални за стимулиране на фината и общата моторика. Например дървените играчки са сред най-препоръчителните в тази възраст. Материалът е особено устойчив на износване, не се деформира, цветовете остават безупречни и в допълнение такива играчки могат лесно да се почистват, за да се отстранят остатъците след всяка игра. Характерната издръжливост на дървените части поддържа тези играчки да изглеждат като нови, така че по-късно да могат да бъдат дадени на по-малки братя и сестри или да останат като спомен за бъдещите поколения.

11-месечно бебе започва да става любопитно и използва собствените си сетива, за да открие света, в който живее. Поради тази причина интерактивните играчки , като музикални или сензорни кубчета, допринасят значително за когнитивното развитие и фината моторика на малкото дете. Освен това интерактивните матраци осигуряват на детето среда, подходяща за игра в уюта на къщата.

Бебе на 11 месеца - дете, жена, майка целува дете

Когато 11-месечното бебе се забавлява с интерактивния матрак, вие ще го държите под наблюдение и ще можете да свършите домакинските си задължения или работните задачи, ако работите от вкъщи. Бебе на 11 месеца и една седмица вече може да се сблъска с никнене на зъбки , наред с други големи промени. Още сега той прави първи усилия да направи първите стъпки, а от действията му личи, че се опитва да разшири своята независимост. Всяка промяна изисква подкрепа или от възрастните, или от мебелите, в които малкото може да намери опора, за да се движи в стаята.

Всяко бебе на 11 месеца и 2 седмици или повече изразява любопитството си към елементите, които изграждат света, в който се намира. Така че вземете всички предпазни мерки и се уверете, че премахвате или покривате неща, които имат остри ръбове. Освен това отстранете малките предмети, които малкото може да се изкуши да пъхне в устата си и го дръжте възможно най-далече от контактите.

Приказките за лека нощ мода ли са или необходимост?

Приказките, разказвани преди лягане, нямат само ролята да приспят мъничето възможно най-бързо. На 11 месеца детето започва да открива способността си да общува, да запомня думите около себе си и да ги използва на свой ред. Затова му четете приказка всяка вечер, защото по този начин бебето с времето ще получава нови думи, които ще оформят речниковия му запас и ще подобрят представянето му в училище. Освен това бебе на 11 месеца и 3 седмици проявява интерес само да прелиства страниците на книги и списания. Купете книги с картинки, които показват индивидуалния образ на предмети и същества.

Разходки на открито, възможност за опознаване на околната среда и развитие на сетивата

Посочете фигурите от картинките, обяснете му, че така изглежда едно дърво или кон и го оставете да пипне или прелиства страниците само. В този смисъл практични са и разходките с бебешки колички извън дома. Такъв артикул е незаменим и е особено важно да бъде подходящо оборудван с регулируема седалка, обръщащи се дръжки, места за съхранение на необходимите предмети и да е изработен от устойчиви материали.

Само по този начин мъничето ще се възползва от идеално комфортна среда, която ще поддържа тялото му в най-естествената позиция по време на дълги разходки. Всеки път, когато излизате в града или в парковете, му показвайте дърветата, животните, хората и му казвайте името на всяко същество, предмет или растение. Освободете мъничето от удобния кош за новородено , давайки му поне няколко минути възможност да изследва различни текстури, като цветя, листа, трева или кора на дървета.

По повод тези излети извън къщата можете да подкрепите малкото дете да изследва естествената среда, използвайки собствените си сетива. На тази възраст бебето има способността да различава форми, цветове, звуци и да реагира, когато разпознае познат глас или когато чуе името си. Говорете с бебето постоянно и го насърчавайте да повтаря думите и да имитира звука, който би издало коте, жаба или кученце. Въведете в спалнята на детето и нощни лампи , със звуци и светлини, изработени от деликатни материали, които осигуряват приятно усещане на допир.

Всяко дете расте със собствено темпо: кога е показана намесата на специалист?

Всичко това са нормални реакции и действия, които бебето прави на 11 месеца. Ако установите поне един проблем, свързан с някое от сетивата, тогава е добре да поискате мнението на специалист.

  • липса на интерес към докосване на околните предмети (в повечето случаи 11-месечно бебе може да се интересува от тестване на различни храни, за да усети текстурата и аромата им - предложете му прибори за хранене, предназначени за неговата възрастова група и проследете реакциите му при контакт с различни препарати);
  • намален фокус при проследяване на хора или неща в околната среда;
  • липса или забавяне на реакцията към силни звуци;
  • слаби до никакви емоции (на тази възраст ентусиазмът или гневът се изразяват без бариери, като за целта детето използва жестове и звуци, за да ви покаже какво иска, какво харесва или какво го боли - освен това на тази възраст, можем да говорим за скокове в растежа на бебето , етапът, в който то иска да се утвърди, да изрази предпочитанията си, което е и моментът, в който започва да расте на тегло и височина).

Други съвети за родители на 11-месечно дете:

  • Децата са много възприемчиви към емоциите и думите, изразени от техните родители или други авторитетни фигури в живота им. Затова подбирайте внимателно думите, защото те могат масово да повлияят на емоциите на детето и имплицитно върху увереността, която има в силите си. Здравословна идея е да го насърчавате, когато се държи подходящо, когато се вслушва в съвета ви или когато се опитва да направи нещо сам. Например, подкрепяйте го да ходи, да държи приборите, когато се храни, да го облича или обува колкото е възможно повече, без да молите за помощ.
  • Когато дадете на вашето 11-месечно бебе нова играчка, кажете му как се казва. На тази възраст децата имат поне една любима играчка, най-често текстилни кукли или плюшени играчки .
  • 11-месечно бебе забелязва, че предметите от бита са вид играчки за възрастните, защото виждат как родителите им се захващат с тях, преобличат ги, местят ги и т.н. Можете да запознаете малкото дете с тези категории неща, като му предложите кухненски комплекти, комплекти за гримове, везни за измерване и други подобни, направени с цветни дървени части, които той може да въведе в ежедневните си игри.
  • За да поддържате интереса му към играчките, не забравяйте периодично да ги местите на различни места, да ги смесвате с други играчки и да насочите вниманието на детето, че любимият му плюс седи до нов приятел.
  • Позволете му да остане в къщата без чорапи или чехли. Така елиминирате всички пречки, които биха могли да ги затруднятers.

Интересни неща за това какво прави бебето на 11 месеца:

  • има чувство за притежание на доста високо ниво;
  • има склонност да повдига крака, когато някой иска да го облече;
  • има развита способност да запомня фигури или миризми и да помни къде е скрил определени играчки. Когато разпознае предмет, миризма или познато лице, той се изразява високо;
  • опитва се да повтаря действия или звуци, които забавляват околните;
  • неговият речник включва до 4 думи. Езиковото развитие зависи от всяко дете и до голяма степен се основава на генетично наследство, в допълнение към дейностите, посветени на това.

Бебето на 11 месеца и любимите храни - Какво могат да включват ежедневните хранения и закуски?

Бебето на 11 месеца - бебе, майка, столче за хранене

Бебето на 11 месеца вече има няколко зъба, така че е идеалното време да подкрепите дъвкателните си умения. Предложете му питателни храни, които то с удоволствие ще гризе, като се започне от моркови, зеле, сушени плодове и се стигне до резени ябълки и тикви. Наблюдавайте малкото, докато седи на масата, за да предотвратите риска от задавяне при поглъщане на твърде големи парчета.

Това, което бебетата ядат на 11-месечна възраст, са общи храни с тези, предпочитани от възрастните, така че частично се освобождавате от усилията, свързани с отделното готвене. Добре е мъничето да яде варена храна или храна на пара, без добавена сол. Създайте му привлекателна среда, която да събуди апетита му. Запазете за него специално пространство, съставено от столове за маса, изработени от удобни материали, както и предмети за разнообразяване и храна във весели цветове. Бебе на 11 месеца се нуждае от разнообразна диета, която включва зърнени храни, кисело мляко, несолено сирене, извара, риба, пилешко или пуешко месо, зелен грах, варена салата, карфиол, спанак, зелен фасул, боровинки, ябълки, праскови без кора , малина и др.

На тази възраст можете да започнете да намалявате количеството мляко от дневния списък с храни. Създайте хранителна рутина, която включва 2 закуски и 3 други основни хранения. По този начин гарантирате, че бебето на 11 месеца получава прием на витамини, фибри, минерали и протеини, жизненоважни за хармоничния растеж.

11 месеца за бебета и цикли на сън - Навици, които им помагат да си починат качествено

11 месеца бебе - легло, бяло спално бельо, бебе

Продължителността на съня е важна при 11-месечна възраст на бебето. Също така графикът за почивка трябва да е постоянен, но може да се влияе от дейностите през деня. Например, ако малкото е по-енергично и иска да играе до вечерта, то най-вероятно ще натрупа повече часове сън през нощта.

Обикновено сънят на бебето през първата година от живота варира между 10 и 12 часа на нощ и още 2 през деня. Важно е да му осигурите удобно място за спане, в което да интегрирате артикули за детската стая, подходящи за неговото ниво на развитие и позиция за сън. През първата година от живота е здравословно бебето да спи по гръб. След това след 12 месеца малкото може да спи по корем.

Ако мъничето свикне да се събужда често през нощта, тогава започнете да го излагате на естествена светлина през деня, а вечерта активирайте нощната му лампа. 11-месечно бебе се нуждае от сън за освобождаването на хормона на растежа, развитието на паметта, разширяването на речниковия запас и съзряването на мозъка. Недостатъчният сън влияе върху растежа на детето, благоприятства хормона на глада и намалява хормона на ситостта. Следователно малкото ще се сблъска със закъснения по отношение на физическото развитие, както и с по-голям апетит от обикновено.

Колко съня има бебето на 11 месеца?

Първият цикъл на сън варира между 50-60 минути. През това време детето свиква да движи крайниците си, стряска се или дори променя изражението на лицето си чрез усмивки или малки гримаси. Вторият цикъл на сън е тих. Когато дишането се забави, тялото спира да потрепва и този етап продължава около 20 минути. След това детето се връща към активен сън.

Ето няколко съвета, които да помогнат на малкото дете да се възползва от качествения сън:

  • избягвайте стимулиращи дейности преди времето, когато детето обикновено заспива;
  • откажете се от идеята да инсталирате телевизор или други устройства, излъчващи синя светлина в стаята на детето;
  • приспивайте го с помощта на музикална нощна лампа и четене на приказка за лека нощ;
  • всяко бебе на 11 месеца има любим плюс. Позволете му да вземе любимата си играчка със себе си в леглото само когато може да се преобърне.

В заключение, най-важното нещо, което трябва да запомните, е фактът, че всяко дете има свой собствен темп на развитие. Така че, уважавайте неговата индивидуалност, бъдете търпеливи и му дайте необходимата подкрепа във всеки етап от неговото израстване.

Източници на снимки: pexels.com, freepik.com