Великденските празници имат богато и важно религиозно значение, но са и ценни и специални моменти, защото се прекарват с любими хора: семейство, приятели или колеги. За децата една от големите радости е пристигането на зайчето, за което знаят, че ще им донесе сладкиши и играчки и което те очакват, следователно, с голям ентусиазъм и нетърпение.

Понякога обаче е по-сложно да се намери правилният подарък, особено ако мъничето не е изявило конкретно желание. Поради тази причина идеите за великденски подаръци за деца са винаги добре дошли: тук ще намерите както реални идеи, така и вдъхновение, за да можете да направите най-добрия избор за вашето дете.

1. Великденски подаръци за деца – традиция, започнала още в ранните християнски общности


Подаръците като цяло са начин да заявите своята любов и признателност към този, на когото ги подарявате. В допълнение към празник като Великден, където повече от всякога е свързано с любов и щедрост, подаръците не можеха да липсват.

Великден е празник на радостта, а за децата да получат подарък е най-голямото щастие. Така се формира традицията да се подаряват великденски подаръци на децата в ранните християнски общности.

Червените яйца са добре вкоренени елементи, но обичаят да се предлагат в кошници, украсени с цветя и лъкове, се появява в Америка през 19 век, като начин да се сподели радостта и надеждата, характерни за Великден.

С течение на времето съдържанието на кошниците се променя, днес те завършват с шоколадови яйца и фигурки с пиленца и зайчета, превърнали се в символ на Великденските празници, играчки, дрехи и много други.

2. Идеи за великденски подаръци за деца: най-щастливите празници са по-близо, отколкото си мислите


Идеи за великденски подаръци за деца най-щастливите празници са по-близо, отколкото си мислите - честит великден (текст) и бисквити - морков, заек, цветя

Всяко дете е уникално по свой собствен начин и предпочитанията се променят, особено с възрастта. Някои деца ясно изразяват желанията си, като искат определена играчка. Други обаче, особено най-малките, оставят избора на родителите и понякога могат да изпаднат в затруднение, не знаейки как да намерят правилния подарък.

2.1. Великденски подаръци за деца - 3 трика за вдъхновен избор


Има някои стратегии, които можете да използвате, за да намерите най-добрия подарък за вашето дете, и те могат да ви измъкнат от неприятности всеки път, дори когато става въпрос за подаръци за други поводи, така че ги приберете добре, за да ги имате под ръка, когато възниква необходимостта.

  1. Започва от страстите или хобитата на детето . Ако сте забелязали, че мъничето харесва музиката, можете да му купите музикални играчки или дори инструмент, ако е много запалено. Енциклопедиите могат да бъдат идеални за дете, което обича животни или растения, а ако е по-малко дете, но сте забелязали, че има афинитет към определено животно, помислете за допълнителни играчки . Героите от любимите ви анимационни филми също могат да бъдат добра отправна точка, защото можете да намерите всякакви персонализирани продукти: от раници и дрехи до моливи, стикери за броня или чаши.
  2. Освен интересите, друг важен аспект е възрастта . По-специално, образователните игри трябва да се избират постепенно, за да представляват предизвикателство, без да са прекалено трудни. В това отношение могат да ви помогнат магазините, особено онлайн, където детските играчки са подредени по възраст.
  3. Вътрешна стойност и ползи . Образователните играчки, тези, които развиват интелигентността и креативността ще бъдат по-добър избор за вашето дете, защото ще го насърчат да учи, да бъде любопитно и ще изградят умения, които ще му помогнат много в живота. По-голямото дете също ще оцени персонализираните подаръци (с неговото име или послание), защото те стават специални, защото са уникални, така че трябва да се прави индивидуална преценка за всяко дете.

Не забравяйте, че е важно малките да се чувстват изслушани. Понякога е добре да ги попитате открито какво биха искали да получат. Може би няма да им купите точно този предмет, но поне ще имате идея, от която да започнете.

Ако все още не сте се вдъхновили, можете да се запознаете със списъците с идеи по-долу и там без съмнение ще намерите множество възможности за избор, от които детето ви ще бъде много доволно. Някои идеи са класически, изпитани и утвърдени във времето, а други имат нотка на оригиналност, за моментите, в които изпитвате нужда да подарите на вашето мъниче нещо по-специално.

2.2. Великденски подаръци за деца: класически избор


Ако искате да подарите класически подарък, ето основните опции, от които можете да избирате:

  • Голямото шоколадово яйце, с изненада

Децата обичат сладкото, а Великденските празници позволяват да разнообразите избора си, с всякакви символични фигурки. Но децата също обичат изненадите, което прави изненадата с шоколадови яйца гарантиран успех. Колкото по-големи са те, толкова по-голямо ще бъде впечатлението, удивлението и вълнението.

  • Пълнени играчки

Може би най-класическите великденски подаръци за деца, плюшените и текстилните кукли са сред любимите подаръци на най-малките, във всяка ситуация. Някои от тях развиват истинска привързаност към тях, превръщайки ги в партньори за ежедневни дейности, доверени лица и мрежи за емоционална защита. Те са сладки и преди всичко безопасни, което ги прави опции, които винаги си струва да се обмислят.

  • Книжки за оцветяване и инструменти

Книги за оцветяване, акварели и блокове за рисуване, пастели или восъчни моливи са отличен избор. Рисуването е полезно занимание за хармоничното развитие на децата, защото стимулира тяхната креативност и сръчност, но и ги релаксира.

  • Играчки за открито: хвърчила, цветни тебешири, комплекти за спортни игри

Комплект за бадминтон може да бъде много добър вариант за двама братя, а пускането на хвърчило е уникално изживяване, което всяко дете трябва да има. Освен това такива игри ги стимулират да спортуват и да прекарват времето си на открито, по възможност заедно с други деца, далеч от екраните.

2.3. Великденски подаръци за деца: оригинални идеи


Оригиналните идеи могат да предизвикат голяма усмивка в лицата на децата, които ще получат такива подаръци, стига да са добре подбрани:

  • Великденска кошница със сладки и играчки, която можете да направите сами

Можете да намерите пълни опции в магазините, но ако искате наистина оригинален подарък, можете да създадете кошницата от нулата или можете да закупите много проста и да я допълните според предпочитанията си: със сладкиши, книги, дървени играчки , плодове и всичко, което знаеш, че той харесва детето ти. Накрая можете да го украсите с панделки, цветя или други елементи, можете да добавите снимка или писмена бележка, всичко това зависи от възрастта на детето, тоест неговите разбирания. Ако подготвяте такава кошница за по-голямо момиче, можете да я създадете съвсем различно, като изберете женствени продукти, но подходящи за възрастта: кремове за ръце, дрехи, бижута, балсам за устни или парфюм и т.н. За да бъдете истинска изненада, скрийте кошницата, предизвиквайки детето да я открие.

  • Комплект със семена за засаждане

Подобен подарък ще бъде не само оригинален, но и предизвикателство. Детето ще научи какво означава да се грижиш за живия организъм, да бъдеш отговорен, да поливаш растението редовно, според инструкциите. Най-хубавото е, че усилията му ще бъдат възнаградени накрая, когато растението достигне зрялост. Разбира се, този подарък е подходящ и за по-големи деца, които имат нужните умения, тъй като е дейност с по-висока степен на сложност. Може да е и за дърво, ако седнете на двора и детето би го харесало. Засаждането на дърво е забавно занимание, грижата за него е добро упражнение, а яденето на плодовете, когато са узрели, носи много радост и удовлетворение.

  • Търсене на съкровища с улики и сладкиши по пътя

Времето, прекарано с родителите им, на децата им липсва изключително много, затова ловът на съкровища ще бъде сред най-ценните подаръци. Недостатъкът е, че ще ви е необходим по-голям разход на време, необходимо за подготовка, като процесът има няколко стъпки:

  • Първата стъпка е да установите маршрута, който може да бъде организиран на закрито или на открито, ако живеете у дома и разполагате с просторен двор. Маршрутът трябва да има начална точка, дестинация, където ще бъде основният подарък и няколко други точки, които ще съдържат улики.
  • Втората стъпка е представена от карти с улики, които могат да бъдат опаковани в различни кутии, заедно със сладкиши и евентуално по-малки подаръци. Тези карти трябва да бъдат добре обмислени, особено в зависимост от възрастта на децата: те не трябва да са твърде прости, така че малките да не се чувстват достатъчно предизвикателни, но не и твърде сложни, за да ги обезсърчат.
  • В последната стъпка от подготовката ще tтрябва да скриете уликите на избраните места по маршрута, а големия подарък, представляващ "съкровището", на местоназначението.

Може да варира много, като единственото ограничение е вашата креативност. Можете да използвате улики под формата на гатанки или под формата на римувани стихове. Подаръкът може да бъде разделен, ако се състои от няколко играчки, книги и т.н., като всеки компонент трябва да бъде скрит на маршрута. В крайна сметка детето ще намери най-ценното, а ако това е единичен голям подарък, като например детска триколка , тогава уликите могат да бъдат обикновени карти, придружени или не със сладкиши.

Можете да започнете или от вътрешността на къщата, а подаръкът да е извън нея, или обратното. Определено ще създадете най-интересните улики, а „съкровището“ ще бъде точно. Важно е да се забавлявате, докато следвате маршрута, а детето ще запази един от най-красивите спомени от Великден.

3. Подарък зайче за деца, адаптиран за всяка възраст


Подарък заек за деца, адаптиран за всяка възраст - заек и кошница с цветни бъркани яйца

Различните възрасти означават и различни потребности, съответно желания. Някои деца са по-взискателни, други се радват на почти всичко. Подаръците трябва да бъдат избрани според личността на всеки от тях и идеалното би било да допринесат за тяхното развитие, докато те се забавляват, използвайки ги.

3.1. Подаръкът зайче подходящ за бебета


За щастие бебетата рядко протестират, защото биха били недоволни от подаръка. От друга страна обаче, подаръците за тях трябва да са напълно безопасни, а палитрата като цяло е по-ограничена, затова ръководството за бебешки подаръци може да се окаже изключително полезно. Като примери, на които да се позовавате, можете да изберете:

  • Класическо екстра животно, може и под формата на зайче, меко и идеално за гушкане;
  • Илюстровани или образователни книги, като тези със звуци на животни;
  • Играчки за никнене на зъбки, за успокояване на венечния дискомфорт по по-приятен начин;
  • Подложки за игра тип пъзел, цветни или чието докосване предизвиква определени звуци, представляващи безопасна среда за изследване, т.е. нещо, което бебетата обичат;
  • Играчки за баня, забавни и които превръщат всяка баня в забавно занимание.

Можете също така да използвате като вдъхновение артикулите, които бихте сметнали за подходящи за подарък за рожден ден на 1-годишно дете , като дрехи или развиващи играчки.

3.2. Великденски подарък за деца от 2 до 5 години


От 2 години и нагоре гамата от опции се разширява, като стават достъпни и други видове играчки:

  • Малките момичета ще харесат кукли, които никога не могат да бъдат твърде много, така че те винаги ще бъдат чудесно начало на техните мисии;
  • Кубчета или пъзели, адаптирани към възрастта, удивителни, когато става дума за развитие на интелигентността и двигателните умения;
  • Музикални инструменти и спортни играчки;
  • Инструменти или кухненски комплекти, дрехи за кукли и други подобни, които карат малчуганите да се почувстват част от света на възрастните;
  • Сензорни играчки, със светлини и текстури, отлични за хармонично развитие;
  • Пластилин и други комплекти за творческа дейност, ползите от които не се нуждаят от представяне.

3.3. Подаръци със зайчета за деца над 5 години


След като детето навърши 5 години, гамата от възможности се разширява още повече:

  • Настолните игри, все по-сложни, стават добър избор, защото малките започват да разбират структури и правила. Освен това те се нуждаят от поне двама души, за да бъдат обиграни, което ги превръща в инструменти за социализация, децата научават на практика какво означава да работиш в екип, да решаваш проблеми, да се състезаваш, всичко това докато изпитваш нови емоции.
  • Играчките за открито също се разнообразяват: от тротинетки, велосипеди и ролери, до палатки и писти с препятствия. Предимството им е, че малчуганите ще спортуват и ще дишат чист въздух, а и двете са от съществено значение, за да растат здрави.
  • Конструктори, като тези от категория LEGO, или музикални инструменти (клавири, барабани, укулеле, музикални пръчки и свирки), съобразени с предпочитанията и възможностите на всяко дете.

Изборът на подаръци за зайчета може да бъде истинско предизвикателство, но малките са по-малко претенциозни в сравнение с възрастните. За тях идеята да получат нещо е истински източник на вълнение, а самият елемент на изненада им носи щастие. Най-важното е да им обърнете внимание, тоест да прекарате възможно най-много време заедно, забавлявайки се и наслаждавайки се на Великден максимално.


Източник на снимката: pexels.com